Hampuk Richárd

A kommunikációról

Az Obama kampánystratégia

Hampuk | 2014. február 05. 18:37

A sorozat ezen (7.) részében az Obama-kampány stratégiáját mutatom be. Leírom, hogy mik voltak a fő irányok és milyen lépések mentén építették fel a helyi szervezeteket.

1-IMG_0804.JPG

Barack Obama kampánya stábjának mantrája négy szóból állt, amelyeket én is gyorsan megtanultam, amikor Ohióba érkeztem: Respect (Tisztelet), Empower (Felhatalmazás), Include (Bevonás), Win (Győzelem). A stáb azt gondolta, hogy akkor lehet a legsikeresebb a kampány, ha „hiper-helyi” (hyper local) grassroot szervezeteik vannak, ahol a helyi szervezők a „szomszéd modellt” követik. A modell lényege, hogy az aktivisták helyi szinten a legszűkebb környezetükben kampányolnak, hiszen ott ismerik az embereket. Így tudják, hogy kit, mikor és milyen eszközzel érdemes megkeresni.

Sőt, mivel ők is a környéken élnek, ezért tudják, hogy mik a szokásaik, mik azok, amik leginkább foglalkoztatják őket. Az Egyesült Államokban igen jellemző, hogy a különböző anyagi helyzetben lévők területileg jól elhatárolt negyedekben élnek. Így megkülönböztethetőek a szegény munkásnegyedek (segédmunkás, blue collar worker), a középosztály és a gazdagok utcái. Ez nagyban megkönnyíti a kampány területi célzását, mert a helyi aktivisták bevonásával tudhatják, hogy hol milyen rétegeknek kampányolnak éppen az önkéntesek.

A stratégia szerint a helyi kampánycsapat tagjai tiszteletnek örvendenek a saját lakókörnyezetükben, amiért az Obama-kampány nagykövetei. Felhatalmazást kapnak, hogy a saját földrajzi területükön akciókat szervezzenek, célokat tűzzenek ki, regisztrálják az aktivistákat, szimpatizánsokat, és meggyőzzék őket a részvételre. A csapat részeként dolgoznak a közös célok elérésén és a győzelmen.

Érdekes tapasztalat volt a kampányban, hogy a célkitűzés kapcsán nem elégedtek meg annyival, hogy Barack Obamát újraválasszák, hanem helyi célokat is definiáltak. Így azok sokkal könnyebben mérhetővé és elérhetővé váltak.

A 2012-es Obama kampány emberközpontú és adatvezérelt kampányt folytatott, amelyben végig kitartottak a fő elveik mellett. A kampánnyal és bármilyen projekttel kapcsolatos döntésük során azt a kérdést tették fel maguknak, hogy ez „segít nekünk abban, hogy elérjük a 270 elektori szavazatot?”. Ezáltal egy nagyon letisztult döntési helyzetben tudták mérlegelni az adott feladatot.

A következő (8.) részben a 2012-es Barack Obama kampány szakaszait mutatom be a kampány elkezdésétől egészen a mozgósításig, a szavazás utolsó napjáig.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess facebookon vagy twitteren!

Címkék: kommunikáció barack obama elnökválasztás 2012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása