Hampuk Richárd

A kommunikációról

A névtelen riporter ?védelmében?

Hampuk | 2011. augusztus 22. 22:25

A vasárnapi Naplóban olvasta fel Vujity Tvrtko a TV2 közleményét, miszerint megválnak a mezőőrös riport készítőjétől.  A történet lényege annyi, hogy a TV2 riportere fizetett néhány ?statisztának?, játsszák el, hogy terményt lopnak. A riporter és a mezőőr pedig elkapja őket a kamera előtt ?fantasztikus story-. Csakhogy a rendőrség nyomozásba kezdett és kiderült, senki nem lopott semmit, csak a nézőket sikerült átvágni.

A névtelen riporter a krízis orvosolása érdekében azt kérte a mezőőrtől, hogy a kamerába mondja azt, hogy ő volt és kérjen elnézést. Csakhogy ezt követően a mezőőrt kirúgták állásából, ezért elmondta, hogy nem ő találta ki a történetet, hanem a riporter. Az esetről a HVG.hu számolt be részletesen.

Sokan elképedtek, hogy ilyen hogyan történhet meg. Ez erkölcstelen, etikátlan - mondták. Valóban, ez az. De azért volt már ennél durvább kamu a hazai kereskedelmi televíziózás történelmében. Emlékezzünk csak vissza a Frei Tamás által fémjelzett RTL Klub-on sugárzott riportra, amiben egy ?bérgyilkossal? forgatott arról, hogy mennyiért ölné meg Orbán Viktor miniszterelnököt (2001-ben). Végül kiderült, hogy az egész egy jól megrendezett színjáték.

Próbálom megérteni a motivációt amiért ezek a riporterek és szerkesztők ilyen eszközökhöz folyamodnak. Nyilván nem az az elsődleges céljuk, hogy becsapják az embereket. A News of The World botrány sok mindenre rávilágított, ott is évek óta kerültek elő hasonló ügyek. Valószínűleg itthon sem ez az egyedüli eset. A médiamunkásoknak hozniuk kell a jobbnál-jobb storykat az érdekesebbnél-érdekesebb riportokat. Ez pedig bármennyire is hihetetlen nem jön mindig szembe az utcán, főleg nem az kukorica uborkaszezonban.

Így egyre másra fordul elő, hogy kicsit vagy nagyon megrendezik a valóságot. De ne legyünk naivak, ez a legtöbb forgatás kapcsán így van, azzal kezdődik, hogy az operatőr megmondja milyen irányból, milyen sebességgel sétáljunk be a képbe, vagy éppen milyen háttér előtt beszéljünk. A riporter amikor teheti olyanokat kérdez ami vagy provokatív, vagy hatásvadász. Majd a vágó úgy vágja meg az anyagot, hogy kellően hatásos legyen. Ezt eddig el is fogadtuk, mert nem gondoltuk a tények megmásításának. Valóban, nem azok, inkább csak segítenek az adott mondanivaló szemléltetésében. Azonban azt már nehezebben veszi be a nézők gyomra, ha kiderül amit látnak a tévében az nem a valóság. Pedig a reklámok sem mondanak mindig igazat. A hír- olvasó- és nézőszám versenyben mindent megtesznek az újságírók, hogy ők nyerjenek... Ugyanilyen hazugság például az is, amikor riporterek másnak kiadva magukat hívják fel a riportalanyokat, vagy amikor előre megszerveznek egy rejtett kamerás lebuktatást. Sokszor ezeket nem is egyedül találja ki egy-egy riporter. A szerkesztői nyomásra vagy tanácsai alapján folyamodnak olyan megoldásokhoz, amelyek rövid idő alatt kivitelezhetővé teszik a történetek bemutatását. Csak ezek legtöbbször nem derülnek ki, vagy ha igen akkor a nézők, olvasók szimpátiáját vívják ki.

A televízió nem a valóságot közvetíti, annak csak egy oldalát és egy kiragadott részletét. Ráadásul már régóta trend a infotainment, azaz nem csak a hírek hanem a szórakoztatás követelményeinek is meg kell felelnie egy-egy magazin vagy hírműsornak.

A fenti példákkal szemben a  különbség most csak annyi, kiderült, hogy mi történt és szegény riportalanyra (mezőőr) akarták kenni a rendezést. Akit névvel ki is emeltek és elítéltek élő műsorban. Azonban saját riporterével már nem volt ilyen kemény a csatorna, valahogy elfelejtették beleírni a közleménybe és kimondani a nevét élő műsorban. Megértem, hiszen ezzel egy jó időre elvágja magát az álszent szaktársak előtt. De talán ahogy nekünk is arcunkkal kell vállalni, ha lebukunk a hibáinkkal ő is/ők is megtehetnék, ha már abból élnek, hogy őket nézzük.

 

A hivatalos közlemény, szó szerint:

A TV2 megszüntette a terménylopást bemutató riport készítőjének munkaviszonyát.

A TV2 Napló című műsora, 2011. július 31-i adásának egyik riportja egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt terménylopást mutatott be. A riport egyik jelenete azt a látszatot keltette, hogy a Napló stábja tetten ért három kukorica-tolvajt. Később kiderült, hogy a három férfi csak eljátszotta a lopást.

Bár az első vizsgálat után minden jel arra mutatott, hogy az összeállítást készítő szerkesztő-riporter vétlen az ügyben, mára egyértelműen bebizonyosodott, hogy részt vett az akció megszervezésében. A TV2 ezért azonnali hatállyal megszüntette a munkaviszonyát. A csatorna őszinte sajnálatát fejezi ki a történtek miatt, egyúttal hitet tesz a szakmai és etikai szabályok betartásával történő, hiteles tájékoztatás mellett.

A nevét én sem írom le a riporternek, nehogy engem pereljenek majd be. De legyen itt a riport amely az egész lavinát elindította:

 

Összefoglalva:

  • A TV2, helyesen,  elbocsátotta névtelen riporterét.
  • Nem egyedi eset az, amikor a riporterek próbálják fokozni a látványt vagy a tartalmat. Ezért tört ki a brit telefonos botrány, ezért forgatott álriportot Frei Tamás is és most ezért bukott le a TV2 névtelen riportere.
  • Egyre nagyobb harc megy a nézőkért, olvasókért. A médiában is jelenlévő folyamatos leépítés miatt a riporterek mindent megtesznek pozíciójuk megőrzéséért.
  • Érdekes ahogy a TV2 a helyzetet kommunikálta. Korábban szerencsétlen mezőőrt porig taposta ?hazugsága? miatt, azonban saját riporterével már jóval elnézőbb.
  • Ha az arcodból élsz, akkor legyen annyi bőr a képeden, hogy vállald a felelősséget ha lebuksz, mint minden ember. Akiktől  te is elvártad korábbi riportjaidban.
Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess facebookon vagy twitteren ! 
.
.

Címkék: kommunikáció media terménylopás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása