Hampuk Richárd

A kommunikációról

Az üdítő folyik a tévéből

Hampuk | 2011. július 21. 11:06

 

Kép: [origo]

Már több mint fél éve életbelépett az új médiatörvény, amely lehetővé tette, hogy hazánkban is legálisan lehessen termékeket elhelyezni a tévéműsorokban (is). A törvény hatálybalépését megelőzően kicsit tartottam attól, hogy Magyarországon némileg félreértelmezik a cégek ezt a lehetőséget és nagyon agresszívan fognak élni ezzel az eszközzel. Azonban az elmúlt 7 hónapban nem tapasztaltam ilyen jellegű túlkapásokat ?persze ez lehet inkább a médiatulajdonosok hosszabbtávú gondolkodásának köszönhető-.

A megjelenített termékek kapcsán elsősorban FMCG (fast moving consumer goods = gyorsan forgó fogyasztási cikkek) márkákkal találkoztam. Emellett elenyésző volt az olyan tartós használati cikkek megjelenése mint például az Apple iPad vagy a Toshiba notebookjai és táblagépe. Ezért megkeresetem a Toshiba Magyarország marketing igazgatóját, hogy mi alapján döntöttek emellett az eszköz mellett és mik a tapasztalataik? Szabó Tamás elmondta, hogy elsődleges céljuk az volt, hogy kipróbálják ezt az itthon még új lehetőséget. A Notebookstore.hu kereskedővel működtek együtt a termékelhelyezés kapcsán, így jelentek meg a Való Világ 4-ben, majd később a Forma-1-es közvetítések beszélgetéseiben. A product placement branding funkciója mellett nem elhanyagolható a vásárlásösztönzés sem. Ebből kiindulva szerettem volna megtudni, hogy mérte-e valahogy a Toshiba a termékelhelyezések hatékonyságát. Mivel egy kereskedelmi partnerrel közösen dolgoztak, ezért így könnyen mérni tudják az eladások alakulását ,amelyekről - mivel üzleti titkot képeznek - nem kaptam információt. A termékelhelyezés pontos árait nem sikerült megtudnom, de Szabó elmondta, hogy ár-érték arányban egyelőre még a földön járnak a televíziók. A tapasztalataik alapján branding és termékbevezetés céljára is ajánlják az eszköz megfontolt használatát, amennyiben a termék kellően egyedi, azaznem téveszthető össze mással. Ezt csak annyival egészíteném ki, hogy itt is fontos a komplex gondolkodás, egy termék bevezetésének marketing mixe nem állhat csupán csak a termékelhelyezésből.

Kíváncsi voltam, hogy a média oldalon hogyan értékelik az elmúlt valamivel több mint fél évet termék elhelyezési szempontból. Kérdéseimet a TV2-nek és az RTL Klubnak is feltettem, de csak a TV2 válaszolt azokra.

Megyeri András, a TV2 Üzletfejlesztési Igazgatója és Kereskedelmi Igazgató-helyettese elmondta, hogy nem mindig a főműsoridős műsorok a legnépszerűbbek a hirdetők körében, fontosabb, hogy a termék illeszkedjen az adott műsorhoz (Pl.: Mokka Habbal, bár reggel van, de igen népszerű és jó illeszkedési pont lehet sok termék számára). Ráadásul több műsorban, külön műsorrészeket gyártanak a hirdetőknek (pl: Magellán), ahol nem csak a klasszikus termékelhelyezés történik, hanem a műsor tematikáját is a termékhez igazítják. A kis márkák is próbálkoznak ezen a terepen, mivel itt ?viszonylag- kisebb büdzsével is be lehet kerülni a TV-be. Azért én óvatosságra inteném a kis márkákat, mert ha nem rendelkeznek elegendő ismertséggel, akkor egy klasszikus product placement esetén egyszerűen nem ismerik fel a nézők az adott terméket és a várt hatást nem éri el a gyártó. Megyeri elmondta, hogy a kreativitásnak csak a törvények szabnak határt, a hirdetők és a TV2 is igyekszik a lehető legtöbbet kihozni a megjelenésekből. Arra a kérdésemre, hogy jelenleg mekkora részét teszi ki a reklámbevételeiknek ez az eszköz azt mondta, hogy egyelőre elenyésző, de ahogy a nem-szpot típusú bevételek aránya is növekszik a teljes hirdetési forgalmukból, úgy növekszik ennek az új hirdetési megoldásnak is az ereje. Az egész nyilván teljesen új terület, de ha a nemzetközi, például az egyesült államokbeli példákat nézzük, nem lehetetlen, hogy a hirdetési bevételek előbb-utóbb egy televízió csatorna akár 15-20%-át is jelentik majd, ezen belül a termékelhelyezés komoly szerepet játszik.

A fizetett termékelhelyezésen kívül az új médiatörvény lehetőséget biztosít a nem fizetett termékelhelyezésre is. Azaz nem azért szerepel a termékünk egy műsorban, mert azért fizettünk, hanem azért, mert a műsor készítőinek arra az adott termékre szükségük volt. (Pl: autók, bútorok, stb.) Azt nem tudom, hogy ez a valóságban működik-e, de Megyeri elmondta, hogy ők az ilyen jellegű együttműködésnek is örülnek, mert ezzel csökkentheti a produkciók gyártási költségét.

Továbbra is azt gondolom, hogy a product placement aranykora akkor jön el, amikor a smart tv-k a digitális sugárzás annyira elterjed, hogy a TV műsorban megjelenő terméket azonnal meg tudjuk vásárolni. Addig az eszköz hatékonysága nehezebben mérhető, de mindenképpen hasznos ahhoz, hogy egy márka növelhesse termékének ismertségét.

Összefoglalva:

  • Már több mint fél éve használják a cégek a termékelhelyezés lehetőségét a hazai televíziós csatornákon.
  • A leggyakrabban megjelenő márkák az FMCG szektorból kerülnek ki.
  • A tévés megjelenés hatékony és olcsó eszköze. Persze sokan elfelejtik, hogy ez sokszor csak egyszeri alkalom. Míg a reklámspotok többször jelennek meg.
  • Az ebből származó reklámbevételek egyelőre elenyészőek.

 

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess facebookon vagy twitteren !

Címkék: marketing kommunikáció termékelhelyezés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása