Hampuk Richárd

A kommunikációról

Szmoggal tüntettek a taxisok

Hampuk | 2011. november 04. 08:26

November másodikára taxis demonstrációt hirdetett több taxis szervezet a fővárosban. A kétórás forgalomlassító tüntetés több helyen megbénította Budapest közlekedését. A szervezők nyilatkozatai alapján 1000 körüli taxis résztvevő harcolt az érdekeikért. Azonban azzal, hogy szmogriadó alatt püfögtek a városban, hosszú távon lehet, hogy többet ártanak maguknak a kommunikációs háborúban.

A szerda délutánra tervezett demonstráció előtt pár órával hirdettek szmogriadót Budapesten. Lehet összeesküvés elméleteket gyártani, hogy a riadó csak azért volt, hogy megakadályozza a város vezetése a taxis tüntetést. De bízom abban, hogy azért ez nem egy traktorral behajtani tilos projekt a jelenlegi vezetés részéről (Demszky Gábor akadályozta meg így a gazdák tüntetését a fővárosban ? a szerk.). Ráadásul már a riadó magasabb fokozatba lépett, hiszen kitiltották (este 10ig) fekete és a piros matricával rendelkező gépkocsik behajtását.

Lépjünk eggyel hátrébb. Milyen céljai lehetnek egy ilyen demonstrációnak? Mi értelme 1000 kereső taxist kivonni 2 órára a forgalomból és miért éri meg a belváros életét megbénítani? Egy ilyen akcióval erőt demonstrálnak a meggyőzni kívánt féllel szemben (hiszen eddigi érveikkel ez nem sikerült), azaz megmutatják, hogy sokan vannak és ha nem veszik komolyan a kéréseiket akkor ?ez esetben- politikai kárt okoznak a városvezetésnek. Ez akkor működik a gyakorlatban, ha látszik, hogy a tömeghez egyre többen csatlakoznak. Így egyre nagyobb nyomást gyakorolhatnak és egy idő után sikerülhet eredményeket elérni. Ez elsősorban kommunikációs csata, ahol a lakosság -?szenvedő tömeg?- csak eszköz. Viszont mivel ezt a tömeget impulzus éri szívesen foglal állást az egyik vagy a másik fél mellett. Ha pedig ez megtörténik, akkor a több szimpatizánssal rendelkező egység erősebb a kommunikációs csatában is.

Csakhogy a szerdai demonstráció kapcsán nem csak szimpatizánsokat nem gyűjtöttek, de több elzárkózó érdekvédő szervezetet szereztek maguknak. ?A Taxi Fuvarszervező Társaságok Szövetsége, a TFTSZ egyébként nem támogatta a szerdai megmozdulást, mert álláspontjuk szerint éppen a tüntetést szervező szakszervezet miatt akadt el a tarifáról folytatott tárgyalás.?

A fővárosnak azonban annál jobb kommunikációs paneleket sikerült gyártaniuk. Miszerint a szmogriadó estén nem túl humánus a taxisok jogaiért harcolni, a városvezetés és a többi szervezet is éppen a környezetkímélőbb motorokért harcol. A forgalom lassításával tovább növelték a levegő szennyezettségét, hiszen dugót okoztak. És még sorolhatnánk. Ezek után a taxis szervezetek már nagyon nehezen válhatnak szimpatikussá a városlakók körében. Ráadásul a szerdai tüntetés leginkább az árakról szólt, ezzel a témával pedig még nehezebben azonosulnak a fogyasztók.

Ha pedig a tömeg nincs velük a jövőben még könnyebben söprik le a politikai döntéshozók javaslataikat, mondván a többség érdekeit kell szolgálniuk.

A Taxis szervezet helyében meggondoltam volna a demonstráció elhalasztását, ezzel komolyabbá téve magamat a közvélemény szemében. Hiszen felelős döntéseket hozok a lakosság és az általam képviselt szervezetek érdekében. Így az évek óta jobb megítélésért küzdő taxisok reputációja is javulhatott volna a közvélemény szemében.

Az már egy másik posztot is megérne, hogy nem volt egy szervezet sem (se politikai párt, se környezetvédők) akik a szmogosítás ellen tüntettek volna. Pedig ezt az eszközt akár a politikai vezetés is használhatta volna a közvéleményben betöltött pozíciójuk erősítése érdekében?

Összefoglalva:

  • November másodikára hirdetett taxis demonstrációt több érdekvédelmi szervezet
  • Ezen a napon hirdetett szmogriadót a főváros, de a szervezők nem módosítottak terveiken
  • Ez a fajta tüntetés hosszútávon többet árthat az ügynek mint használhat. Hiszen nem találnak partnereket maguknak.
  • A demonstráció elhalasztásával jobb megítélést érhettek volna el. Felelősebb, komolyabb tárgyalópartner imázsát építhették volna fel.
  • Egy nyugat európai városban valószínűleg sokkal harsányabban foglalkozott volna az üggyel a politika és a környezetvédők, ezáltal a média is.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess facebookon vagy twitteren!

Címkék: szmogriado taxis tüntetés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása