Hampuk Richárd

A kommunikációról

A kormány robotokkal megy a facebookra

Hampuk | 2010. szeptember 11. 22:29

re generáció kormányzati karrier expoA kormányváltást követő napokban az új kormány egyértelmű jelét adta annak, hogy gyökeres változások fognak bekövetkezni az online kormányzati kommunikáció területén. A netes társadalomnak szóló OMG üzenetet már lassan elfeledjük - ugyan gyökeres változást még nem tapasztalhattunk az állami oldalakat illetően - amikor Navracsics Tibor a web 2.0 elkötelezettje és Nagy Anna kormányszóvivő bejelentette a Kormányzati Karrier Expo-t amit ReGeneráció névre kereszteltek.

A kormányszóvivői tájékoztatón a média képviselői nem igazán ismerték fel a pop-upon szereplő robotot, de aki látta valamelyik Transformers filmet annak beugrik, hogy ez valamelyik bot (az autókból átalakuló robot), a hivatalos kommunikáció szerint Optimus fővezérről van szó. A kommunikáció során  egyedülálló, hogy egy ismert képregény hőst alkalmaznak a kampány arcaként. A kormányzati kommunikációval kapcsolatos kérdéseimet a kormányszóvivői irodának tettem fel. A válaszból - amit a Kreatív is megkapott, vagy én kaptam ugyan azt amit ők - a szerk.- kiderül, hogy miért e figura mellett döntöttek:

A ReGeneráció arculatához feltűnő, a kormányzattól elsőre szokatlan, ugyanakkor szerethető figurát próbáltunk választani. A rajzfilmből (s ma már mozifilmekből) is ismert hős, Optimus Fővezér alkalmas erre a szerepre: egyszerre testesíti meg a 21. századot, az ambíciót és az optimizmust is ? mindazt, amit a rendezvénnyel üzenni szeretnénk. A kezébe ugyanakkor aktatáskát rajzoltunk, hiszen mindezt a szellemiséget most a közszolgálatban igyekszünk megvalósítani. Nem véletlen, hogy a ReGeneráció jelszava: ?Alakítsuk át együtt a közigazgatást!?...

Az állam ?jó szokásával? szemben nem költött drága, központi honlapra: ez az első eset, amikor egy kormányzati kezdeményezés a Facebookon (és a blogszférában) építette fel hivatalos online megjelenését.

Azt nem tudom, hogy a Transformers figurák tényleg olyan népszerűek-e a 18-24 évesek között, de arra tényleg jó, hogy a kormányzatot mint munkahely robusztusságát ábrázolják egy kicsit kreatívabban. Az időzítést kicsit későinek tartom, 2 hét alatt erős közösséget építeni egy esemény köré szerintem nem lehetséges, csak rengeteg pénzből.

Ami a közösségi kommunikációt illeti, már az előző kormány is próbálkozott - inkább kevesebb sikerrel, leginkább a felsőbb döntéshozóknak köszönhetően - a szerk.- ezeken a felületeken. Például az Ország Tortája facebook profil, a h1N1 twitter profil és az ország karácsonya freeblog oldal. Tehát ami azt illeti ebben még nem történt igazi megújulás, ha csak abban nem, hogy az új kormány a freeblogról a blog.hu szolgáltatásra váltott. Ami nem rossz gondolat, hiszen onnan akár még az Index címlapjára is kerülhet egy-egy bejegyzés, főleg ha jó megállapodást kötnek a szolgáltatóval.

A facebook profilt és a blogot is rendszeresen frissíti a "Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság fiatal csapata". Az kampány jelenlegi szakaszában már broadcast és offline hirdetések, plakátok is fellelhetők. Az iroda válaszaiból kiderül, hogy a médiavásárlásra kevesebb mint 10 millió forintot költöttek. "A ReGenerációról szinte minden felsőoktatási intézmény hallgatói ETR/NEPTUN-üzenetet kaptak, továbbá pr-cikkeket, ill. banneres hirdetést helyezünk el több meghatározó felsőoktatási gyűjtőportálon."

A kampánynak köszönhetően eddig 1282-en lájkolták a ReGeneráció facebook oldalát. Az oldal bejegyzéseire átlagosan 3-5 reakció érkezik, ami jól megmutatja, hogy nem a rajongó gyűjtés az igazán nagy feladat, sokkal inkább a lájkolók aktivizálása. Viszont ami a ReGeneráció blogot illeti egész jó a lájkolási hajlandóság.

Örülök a web 2.0-ás kommunikációnak, de hiányolom az izgalmas kampány elemeket. Az mindenesetre elismerésre méltó, hogy ezt a csatornát hivatalosan felvállalják és használják is. Az irányt már megtalálták, de még mindig nem sikerült kellőképpen ellazulni a közösségi médián keresztüli kommunikációhoz. Jó lenne látni néhány vírus videót, a lájkolókat jobban aktivizálni, akár alkalmazásokkal, nyereményekkel, feladatokkal.

Persze lehet, hogy a szombati expo-ig még új elemek és eszközök látnak napvilágot, ha így lesz, arról mindenképpen beszámolok.

Szerinted a Transformers a 18-24 éves korosztály kedvence? Kommentelj!

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess facebookon vagy  twitteren !

Címkék: blog facebook transformers optimus regeneráció kormányzati kommunikáció kormanyzati-kommunikacio regeneracio

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása