Hampuk Richárd

A kommunikációról

A politikusok jövője a közösségi weben

Hampuk | 2010. november 11. 17:38

politikusok a közösségi weben

Most, hogy egy időre vége a kampányidőszakoknak és nem érez minden politikus eszeveszett kényszert arra, hogy legyünk barátok a facebookon. Elgondolkodtam mi is lehet a jövője a politikusoknak és a politikának a közösségi weben!?

Ahogy az üzleti világ úgy a politikusok is a közvetett, sajtóközlemény orientált kommunikációra álltak rá. Viszont a hagyományosan TV orientált kommunikáció mellett egyre erősödik az online és azon belül a social media használata. A márkák részéről egyre több izgalmas, valóban közösségi példa lát napvilágot. Azonban a politikusaink még nem éreztek rá a közösségi web valódi működésére.

Persze rengeteg politikus hozott létre az elmúlt hónapokban saját oldalt a facebookon, de ez csak annyiban változtatta meg az eddigi kommunikációt, hogy a korábban levelező listára kiküldött sajtóközleményeket, most a facebookra is feltöltötték. A politikusok márkák, legalábbis azoknak kellene lenniük, ma már álszent az aki azt mondja, hogy azért szavazott a választókerülete országgyűlési képviselőjelöltjére, mert a programja alapján ő lehetne a legalkalmasabb politikus a térségben. Az imázsra, a személyiségre, vagy a pártra szavazunk ilyenkor. Mivel a legtöbb helyi politikus nem próbálkozik azzal, hogy márkaként építse fel magát, ezért hazánkban többnyire a párt népszerűsége a döntő.

Pont ebben az imázs építésben segíthet majd a közösségi web. Ha rájönnek a politikusok arra, hogy ez egy olyan csatorna ahol nem elég a saját híreinket megosztani, akkor növelhetik reputációjukat. A közösségi web használói nem újságot hanem véleményeket szeretnek olvasni, sőt sokszor szeretnék a véleményüket kimondani, megosztani.  Az emberek érezni akarják, hogy részesei a politikus munkájának. Azaz a politikus beleépíti beszédébe, programjába és munkájába az ő véleményüket is. Attól, hogy valaki fent van facebookon mint politikus lehet ugyan olyan távoli személyiség mintha a tv-ben néznénk.

Ma még a legtöbb politikus ledelegálja a saját közösségi oldalának karbantartását valamelyik kollégájára, sokszor nem is tudják, hogy milyen beszélgetések alakulnak ki az oldalon. Szerintem a jövőben a közösségi politizálás térnyerésének köszönhetően a politikusoknak ezt a hozzáállásukat is meg kell, hogy változtassák. A jövőben nem egy szükséges rossz lesz a facebook hanem egy hatékony vélemény mérő rendszer, ahol monitorozhatjuk programunkat és ötleteket szippanthatunk be a választóinktól. Persze nagyobb politikusoknál nélkülözhetetlen a kollegiális segítség, de a teljes elszigetelődés ott sem megengedhető.

Ha a politikusoknak nem sikerül elhitetniük a jövőben, hogy a választó valóban beleszólhat a politikai programokba, akkor a közönyösség a politikával szemben tovább erősödik. A választott tisztségviselőknek néhány éven belül muszáj lesz két irányú kommunikációs csatornaként használni a közösségi oldalakt.

Te szívesen látnád a képviselőd üzeneteit az üzenő faladon? Szerinted belefér ez az 5éves tervbe?

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess facebookonvagy  twitteren !

Címkék: social media Politika

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása