Hampuk Richárd

A kommunikációról

Miért nem nő a követőink száma Twitteren?

Hampuk | 2010. február 15. 08:00

Nap mint nap kapom a kérdést, hogy hogyan lehet a követőink (followers) számát növelni Twitteren, és mi az oka ha nem növekszik? Jómagam elsősorban a minőségi követőkre hajtok, nem a mennyiségire, engem az elégít ki, ha olyan emberek követnek akikkel értelmes diskurzust folytathatok. Ezért nekem egyáltalán nincs sok követőm (~150). De összeszedtem néhány alapvető hibát amire érdemes odafigyelni ha több követőt akarunk elérni a twitteren:

1. Nincs avatar képed

Az egyik előforduló hiba, hogy a felhasználó nem állítja be a 48x 48 pixeles avatar képet. Vagy ha beállítja az nem személyes, tehát nem róla vagy az adott vállalatról szól. Így bizalmatlanságot kelt és nem valószínű, hogy olyan sokan elkezdik követni.

2. Nincsenek adatok rólad

Sokszor előfordul az is, hogy a felhasználó nem állítja be a time zone-t nem ír ki weblapot és nem ír a Bio-ba semmit. Ezzel csak azt érjük el, hogy teljesen érdektelenné válunk a többi user számára, - ha csak nem vagyunk celebek - mert semmit nem tudnak meg rólunk. Ha nincs is saját weblapunk, érdemes blogunk, iwiw adatlapunk vagy facebook profilunk megosztani. A bioba olyan információt írjunk ami bekategorizál minket, meghatározza, hogy miről írunk, mivel foglalkozunk.

3. Nem tweetelsz rendszeresen

Ha nem tweetelsz rendszeresen, azaz nem osztod meg gondolataid másokkal a twitteren elég gyakran akkor ez feltűnik azoknak akik esetleg rád találnak. Én sem követek olyan embereket akik több mint egy hónapja nem írtak semmit twitteren, hiszen a csiripelés lényege, hogy a lehető leggyorsabban jussunk információhoz, hónappal ezelőtti történések nem relevánsak. Illetve jól mutatja, hogy nem vagy aktív ezért fölösleges követnem Téged, úgy sem fogsz írni a közeljövőben sem.

4. Nem követsz elég embert

Amikor egy twitter profilt megnézek, azt is megnézem az adott user hány embert követ és őt hányan követik. Amikor látom, hogy nem követ 100 embert sem akkor általában nem kezdem el követni, mert akkor egy elég szűk közösségben mozog. Tehát kövess Te is minél több embert, az emberek nagyrésze ilyenkor vissza is követ. Így még több követőre tehetsz szert.

5. Olyant állítasz magadról amit a tweetjeid nem bizonyítanak

Többször találkoztam a twitteren olyanokkal akik a bioba beírták magukról, hogy internet specialista, vagy social media specialista, stb. Közben volt 5 tweetjük 3 hónap alatt. Ha ők a specialisták akkor mi akik rendszeresen használjuk a twittert ki vagyunk? Nem célszerű olyant állítani amit nem tudunk bizonyítani tweetjeinkkel. A bioba olyant írjunk ami tényleg érdekel minket és amivel a twitteren is foglalkozunk. Lehetünk atomfizikusok, de ha soha nem írunk az atomfizikáról annak ellenére, hogy ez van a bioban akkor akik a téma miatt követnek csalódottak lesznek.

6. Csak a saját weblapod, szolgáltatásodat promozod.

Sokszor találkozunk olyan felhasználókkal is, akik a twittert mint egy hírlevélküldő szolgáltatást fogják fel. Semmi mást nem csinálnak csak a saját weblapjukat reklámozzák. Vagy saját termékük, szolgáltatásuk megvásárlására buzdítanak. Az ilyen felhasználóknak hamar lecsökken a követőik száma.

Természetesen nem gondolom, hogy létezik a tuti tipp amivel özönleni fognak a követők. A lényeg az, hogy tartalmat szolgáltass. Olyan eseményeket, linkeket ossz meg ami a profilodhoz illik, így kielégíted követőid kíváncsiságát, és egyre több követőt generálnak neked.

Jó twitterezést! :)

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák kövess twitteren!

Címkék: twitter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása