Hampuk Richárd

A kommunikációról

10 millióan lájkolják Obamát

Hampuk | 2010. július 08. 07:56

barack obama facebook 10 millióPár napja köszönetet mondott Barack Obama rajongóinak, hiszen a facebook-on belépett a 10 milliósok táborába. Ez azt jelenti, hogy már Obama rajongói oldala is több mint 10 millió "likerrel" (rajongóval) rendelkezik. Így egy olyan szűk csapatba került ahol Michael Jackson és Lady Gaga is helyet foglal.

De hogy is kezdődött Obama népszerűsége a web 2.0-ás platformokon? Sok hazai szakértő szerint ennek köszönheti az elnökválasztási kampány sikerét. Azonban aki komolyabban foglalkozik Obama politikai kampányaival rájön, hogy ez közel sincs így. Inkább arról van szó, hogy ezt az eszközt is nagyon jól, tervezetten használták.

2006-ban így nézett ki a világ egyik legbefolyásosabb emberének honlapja, a jelenlegi oldal mára példaértékűvé vált a politikai marketing világában. De ez a website annak ellenére, hogy nagyon egyszerű (konkrétan semmi nincs rajta, csak hírlevélre lehetett feliratkozni), jól szemlélteti Obamáék stratégiáját, azt a stratégiát amivel sorra nyerték kampányaikat. Ugyanis amiben igazán professzionálisak voltak azok a DM kampányok. Olyan hatékonyan állítottak össze adatbázisokat, és olyan jól szegmentált üzeneteket fogalmaztak meg, hogy a választók valóban személyes üzenetnek érezték az elektronikus vagy hagyományos leveleket.

Olyan választókhoz sikerül így eljutniuk, akik egyébként passzívak voltak és nem mentek volna el szavazni. Ezt a kampányeszközt először a 2004-es illinoisi választások alkalmával használták hatékonyan. Persze nem csak ennek köszönhetően, de 52%-kal nyert (a legoptimistábbak is maximum 36-8%-ot jósoltak neki).

De mi az amit Obama és csapata tud, és olyan népszerű facebook-on mint Lady Gaga - valljuk be, hogy politikusként a mai világban nincs könnyű dolga- ? Az egyik legfontosabb az üzenetek pozicionálása. Annak ellenére, hogy Obama nyíltan baloldali politikát folytat, mindig is törekedett arra, hogy a konzervatív szavazóknak is kedvezzen kommunikációja és tettei során. Egyszer például a nyíltan fegyvertartás ellenes Obama kiállt a nyugdíjas rendőrök fegyvertartása mellett, ezzel persze azonnal megnyerte a konzervatív beállítottságú szakszervezetet. Másrészt folyamatosan frissítik oldalát, informálják a rajongókat, köszönetet mond a támogatóinak.

Természetesen megválasztása óta csökkent népszerűsége, de a növekvő facebook rajongótábor azt mutatja, hogy még mindig tud hitet sugározni. Kommunikációja során még mindig el tudja hitetni a választókkal, hogy vele képes az USA jobb irányba haladni.

Ugyan nem Barack Obama facebook oldala a legnépszerűbb, a legtöbb rajongója  - több mint 15 millió - Michael Jackson elhunyt popcsillagnak van. De nagyon is figyelemreméltó, hogy egy politikusnak sikerült ennyi rajongót felsorakoztatni maga mögött.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess twitteren!

Címkék: facebook barack obama barack-obama

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása