Hampuk Richárd

A kommunikációról

Politikai kommunikáció másként

Hampuk | 2010. október 21. 19:44

Tegnap olvastam az egyik alaszkai kormányzójelölt kampányáról a politikai marketing blogon.  Amellett, hogy az elemzett film szerintem nagyon vicces és hatásos, felhívta néhány dologra a figyelmemet a politikai kommunikációval kapcsolatban. Most jöhetne a megszokott demagógia, hogy a marketing őshazájában sokkal kulturáltabban kampányolnak a politikusok mint itthon. De ez hazugság, ha valahol igazán szétszedik a jelölteket a magánélettel, a személyiségi jogokkal alig törődve az az Egyesült Államok. Ott minden kampány alappillére az ellenfél egészségi állapota, szeretői, szexuális hóbortjai stb... Mondván, ha közszereplő, akkor az embereknek joguk van tudni ezeket.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=_L9xJ0upMJ8]

Szóval felejtsük el ezeket a tévképzeteket. Az azonban figyelemre méltó, hogy hogyan kezeli a média és más szervezetek a politikusok megnyilvánulásait. Sajnos teljes körképet nem tudok bemutatni, de ezzel a filmmel kapcsolatban körbe szörföztem a netet. A film megjelenését követően szinte azonnal nem tetszésüknek adtak hangot a munkavédelmi, érdekérvényesítő szervezetek, mivel a szabályok értelmében ilyen közel egy markolóhoz nem állhat senki, főleg nem munkavédelmi sisak nélkül. Ezeket az előírásokat egy politikusnak tudnia kellene és inkább mutasson példát a szabályok betartásával -nyilatkozták. Az hogy a szervezetek ilyen proaktívak és minden lehetőséget megragadnak a kommunikációra, azt itthon nagyon sokáig kell tanulni és sajnos a legtöbb szervezet még így sem érez rá ennek fontosságára.

Emellett pedig az első hírek végén a szerkesztők minden esetben leírták, hogy az ellenféltől még nem kaptak reakciót az esetre. Persze nehogy azt higgyük, hogy az USA-ban független a média, vélemény újságírás jellemzi, de legalább helyet adnak minden oldal nyilatkozatának.

Szóval utálhatjuk az amerikaikat, mondhatjuk, hogy buta emberek és nem érdemes tőlük tanulni, de bárki bármit mond a kommunikációs szakmában élen járnak, érdemes tanulni tőlük.

Neked mi a véleményed? Mondd el! A kommentek között én is helyet adok a Te véleményednek...

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess facebookon vagy twitteren !

Címkék: politikai kommunikáció politikai-kommunikacio United States united-states

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása