Hampuk Richárd

A kommunikációról

Csak Vona dobogtatja meg a tinik szívét

Hampuk | 2012. április 04. 12:22

Az új Facebook Timeline-nak (idővonal) köszönhetően egy kicsit több információhoz juthatunk az adott oldalakkal kapcsolatban. A hétfői böngészésem során megnéztem a parlamenti pártok vezetőinek közösségi oldalon tanúsított aktivitását. Az alábbi rövid elemzésem nem vetíthető ki a teljes lakosságra, ez pillanatnyi adatokat tükröz és kizárólag az adott személy Facebook rajongóinak aktivitásán alapszik.

A lenti adatokból jól látszik, hogy miért nem képesek intenzív növekedést elérni a baloldali politikusok a rajongóik számában. A volt szocialista Gyurcsány Ferenc és az MSZP elnök Mesterházy Attila rajongói egyaránt az 55-64-es korosztályban a legaktívabbak. Azonban ebben a korosztályban az internet és Facebook penetráció nem mutat nagyságrendi növekedést. Tehát nehéz helyzetbe kerülnek, ha szeretnék rajongói táborukat bővíteni a közösségi oldalon.  A KDNP elnök Semjén Zsolt a 35-54 év közötti felhasználókat mozgatja meg. De az ő oldalán a legkisebb a felhasználói aktivitás (1,39%). Ő még az új Timeline átállást sem hajtotta végre (nincs cover kép).

Orbán Viktor és Jávor Benedek – akinek rajongóinak száma nagyon alacsony a többiekhez képest- 25-44 éveseket aktivizálja a leginkább. Érdekes azonban, hogy Vona Gábor éri el a legfiatalabbakat. Az ő oldalán a 18-25 éves korosztály a legtevékenyebb.  Azonban ő a legkevésbé kommunikatív a Facebookon a vizsgált politikusok közül.  Ez meg is látszik a felhasználói aktivitáson is, hiszen a felhasználók csupán 2,67 %-a kommenttel, „Lájkol” vagy oszt meg tartalmat az oldalon.

A tartalmak tekintetében is színes a körkép. Egyik politikusnál sem figyelhető meg különleges (megkülönböztető) stílus. Azonban érdekes, hogy amíg Orbán a postok többségében képeket/galériákat oszt meg, addig Gyurcsány inkább a jegyzeteket/szöveges tartalmakat részesíti előnyben. Mesterházy mixeli a bejegyzés típusokat, a rajongói aktivitás nála a legmagasabb 28,1 százalék.

Mivel nincs kampányidőszak valószínűleg nem ez a legfontosabb feladat a politikusok életében. Ez meg is látszik az oldalakon. Nincsenek kampányok, alkalmazás egyik politikus oldalán sem található. De legalább lesz hova fejlődni 2014-ig…

 Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess facebookon vagy twitteren!

Címkék: Orbán Viktor Vona Gábor Gyurcsány Ferenc Facebook Semjén Zsolt Mesterházy Attila Jávor Benedek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása