Hampuk Richárd

A kommunikációról

Twitter alapismeretek politikusoknak

Hampuk | 2010. január 06. 11:58

Látom egyre több politikus bontogatja szárnyait a twitteren. Az elmúlt napokba hozzám is sok kérdés befutott ezzel kapcsolatban. Röviden, néhány pontban összeszedtem a kezdő twitterezőknek, hogy miről is van szó.

1. Mi az a twitter?

Egy mikroblog szolgáltatás, ahol számunkra érdekes embereket követhetünk és minket is követhetnek azok akik bennünket tartanak érdekesnek:) Látjuk a követett emberek bejegyzéseit, azok akik minket követnek látják a mi bejegyzéseinket. A bejegyzésekre reagálhatunk, linket, képet, videót oszthatunk meg. Minderre összesen 140 karakterünk van.

2. Kik használják?

Az internetezők azon rétege akik az interneten élik közösségi életük egy részét. Itt osztják meg a véleményüket, örömüket, bánatukat, stb. Sokak szerint az online véleményformálók nagy része is itt bolyong. De szépen lassan kikerül a geekek platformjáról hazánkban is és egyre több celeb, chef, politikus használja rendszeresen. (pl.: Zimány Linda, Brasch Bence, Somogyi Zoltán, Hampuk Zsolt) Külföldön a legtöbb celeb és nagy politikus kihasználja a szolgáltatást, Barck Obama követőinek a száma már a 3.000.000 főt is meghaladja. Sőt egyre több intézmény kommunikál ezen a csatornán az USA-ban a Fehér Ház, hazánkban a Miniszterelnöki Hivatalnak van több profilja is, most a legaktuálisabb a H1N1-el foglalkozó.

3. Mit írjunk?

Bármit, ami mások számára érdekes lehet, vagy éppen nem. Olyant ami valamilyen ingert vált ki a követőinkből de nem követel egy teljes blog bejegyzést. Röpke, kósza gondolatokat, egy szellemes észrevételt, egy jó viccet, egy jó linket, egy jó zeneszámot, vagy hogy mit csinálunk éppen - gyakorlatilag mindent. NE másoljunk be 1 éve megjelentetett cikkünk linkjét (ha csak nem hivatkozunk arra, hogy mi már akkor is így láttuk az adott dolgot). Ez egy gyorsan változó platform, a naprakész és friss információknak van létjogosultsága. Be linkelhetjük blogunk, videónk URLjét. (Használjuk link rövidítésre a bit.ly oldalt.)

4. Kik követnek minket?

Azok az emberek akik kíváncsiak, hogy mi történik velünk, mi a véleményünk bizonyos dolgokról. De vigyázzunk, a követőket meg kell tartanunk, tehát olyan tartalmat kell szolgáltatnunk nekik ami fenntartja érdeklődésüket.

5. Reagálhatnak a bejegyzésemre?

Hajaj:) De még mennyire, fognak is, kaphatunk hideget és néha egy kis meleget. Ez a világ az interakciókról szól, figyelni kell a reakciókat, véleményeket. Lehetőség szerint válaszoljunk a véleményekre. A trágár kritikákkal nem érdemes foglalkozni azonban az építő véleményeket jobb komolyan venni.

6. Honnan twitterezzek?

Itthon már egyre több mashup létezik én a legjobban a Yamm.hu-t és a Turulcsiripet kedvelem (politikusok, nem kell megijedni ez nem egy szélső jobbos szerveződés).  De ezen kívül még tweetelhetünk a telefonunkról, a twitter.com ról, használhatjuk a Seesmic desktopot ahonnan könnyen kezelhetjük egyszerre twitter, facebook, flicker profilunk, wordpress blogunk, stb ezeken kívül még rengeteg szolgáltatás közül választhatunk.Érdemes szétnézni a googleben.

7. Mi a haszna?

Felgyorsul ezáltal a tájékoztatás, azonnal visszajelzést kapunk. Sok a segítőkész ember, aki egy-egy apró problémánkra azonnal tudja a megoldást. Begyűjthetünk véleményeket terveinkkel kapcsolatban. Azonnal információhoz juthatunk. Sokszor a twitteren előbb tudunk meg híreket, eseményeket mint a hírportálokról.

Javaslom, hogy a politikusok ne a munkatársukkal írassák a twittert is, mert abból sok gondjuk akadhat:) Ha nem tudnak napi kb 3x 140 (persze itt sem a mennyiség, inkább a minőség a lényeg) karaktert megosztani a twitteren akkor inkább ne erőltessék, mert hiteltelenné válhatnak.

Még hosszasan mutathatnám be a Twittert, de szerintem a puding próbája az evés a twitteré pedig a tweet. Sóval hajrá politikusok!:) Önmagában persze ezzel sem lehet választást nyerni, de egy újabb eszköz a kommunikációra. Okosan, megfontoltan és tervezetten érdemes használni.

Címkék: politika twitter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása