Hampuk Richárd

A kommunikációról

Kormányzati Web 2.0

Hampuk | 2010. április 26. 08:59

[caption id="attachment_522" align="aligncenter" width="319" caption="Lesz-e a MEH a magyar White House 2.0?"]Miniszterelnöki Hivatal web 2.0[/caption]

Az már biztos, hogy a FIDESZ adja Magyarország következő kormányát. Az azonban most fog csak eldőlni, hogy Obama tanácsadói milyen hosszútávú tanácsokat adtak Orbán Viktornak és kampánycsapatának. Azaz vajon a kezdődő web 2.0-ás kommunikációt folytatják-e a kormányzás alatt is.

Barack Obama 2009. január 21-én fogalmazott meg egy memorandumot amely a nyitott kormányzásról szól. Ezt követően hozták nyilvánosságra a Fehér Ház web 2.0-ás stratégiáját is, épp a napokban tettek tájékoztatást, hogy a stratégia végrehajtása hol tart. Egyébként web 2.0 stratégia már Bush idején is volt, de Obama érkezésével még nyitottabb és szerteágazóbb stratégiát alkottak. A nyitottság mellet 1995-óta cél az, hogy minél jobban csökkentsék a papír felhasználását a hivatalokban.

Magyarországon nem a 2010-es kampány az áttörés a web 2.0-ás kommunikációban, de minden párt próbálkozott - kisebb, nagyobb sikerrel- a közösségi média használatával. A leghatékonyabban a kisebb pártok használták (LMP, Jobbik). Azonban Orbán Viktor facebook rajongói oldala is sokszor volt téma a az online tartalmak között. Ugyan a 100 000 es rajongói tábort nem sikerült elérniük, de a több mint 21 000 főt számláló csoport mindenképpen kimagaslónak számít a politikusok között.

Kérdés azonban, hogy vajon csak imázsépítés és a kampány kedvéért használtak néhány web 2.0-ás eszközt vagy valóban nyitni akarnak az állampolgárok felé?! Vajon létrehozzák-e a nyílt kormányzást, azaz az emberek folyamatosan nyomon követhetik a kormány intézkedéseit és hozzá is szólhatnak egyes intézkedésekhez, vagy továbbra is marad a többnyire egyoldalú kommunikáció.

Már a Gyurcsány-kormány idejében is több web 2.0-ás kezdeményezés volt, azóta is működnek blogok a nemzeti ünnepek kapcsán, saját kormányzati twitter profilja volt a H1N1-nek is. De összehangolt, igazi online stratégia nem volt felfedezhető a kormányzati kommunikációban.

Remélem végre a politikusok is megértik, hogy a web 2.0 nem csak a facebook/iwiw és a twitter. A web 2.0 rengeteg eszközét ki lehetne használni a kormányzati kommunikációban. Olyan nyitott kormányzást hozhatnának létre amelybe az állampolgárok közvetlenül véleményezhetnék az intézkedéseket. A kormány könnyebben mozgósít krízis helyzetben, szervezhet adománygyűjtést más nemzetek számára vagy tájékoztathat a kormányzati eseményekről.

Néhány ötlet, amit használhatnának politikusaink a kormányzati kommunikáció során:

Saját belső wiki, akár szintekre osztva, amely egyes intézkedések során azonnali információkat nyújt a projektben résztvevőknek.

Tematikus blogok, egyes reformokkal intézkedésekkel kapcsolatos kormányzati blogok, amelyek bemutatják azok lényegét. Nem ártana "HOW-TO" blogokat is létrehozni, ha egy-egy adónem megváltozik, vagy úgy szabályok lépnek életbe.

Rengeteg videó és fénykép születik egy kormány életében, ezek elég kevésszer érhetőek el hazánkban. Vajon az új kormány él-e a videó és kép megosztók használatának lehetőségével?!

Használják-e az RSS-t a kormányzati oldalakon, hiszen sokan vagyunk akik így tájékozódnak a legfrissebb hírekről.

Kinyitják-e a kormanyszovivo.hu oldalat, ahol bárki élőben követheti a kormányszóvivői tájékoztatókat?

Létrehoznak-e a közösségi oldalakon saját csoportokat/klubokat.

Létrehoznak-e beágyazható tartalmakat? Pl.: Top 10 legkeresettebb bűnöző, vírus térkép, kormányzati események, stb.

De a legfontosabb kérdés, hogy lesz-e komplett web 2.0-ás stratégiája az új kormánynak? Ha lesz, lesz-e végrehajtás és sikerül-e rávenni a bürokratákat, hogy használják a web 2.0-ás lehetőségeket.

Miközben írtam a postom, egy egész stratégia rajzolódott ki a  fejemben, de amikor a kérdéseket tettem fel magamban, hogy vajon érett-e erre a magyar kormányzás akkor legtöbbször nemleges választ adtam. Remélem nem jó a megérzésem, és a politika végre valóban nyit az emberek felé.

Nagyon bízom benne, hogy a párt kommunikáció élesen elválik a kormányzati kommunikációtól és a web 2.0 kormányzati lehetőségeit nem párt szimpátia növelésére használják majd, ha használják egyáltalán valamire...

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess twitteren!

Címkék: fidesz web 2.0 barack obama kormányzati kommunikáció kormanyzati-kommunikacio web-2-0 barack-obama white house 2.0 white-house-2-0

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása