Hampuk Richárd

A kommunikációról

A legjobban megrendezett újévi beszéd

Hampuk | 2011. január 02. 19:39

 

Nehéz ezt kimondanom a harminc négyzetméteres bérelt garzonomból, de Schmitt Pál, Sándor Palotát bemutató újévi beszéde az eddigi legjobban megrendezett köztársasági köszöntő volt, amit valaha láttam. Ami az előző évek beszédeit tekintve nem olyan nagy eredmény - elég alacsonyan volt a léc, amit át kellett ugorni-.

(Ha nincs időd elolvasni a postot, tekerj a végére az összefoglalóért.)



Az üzenetek jól lettek megfogalmazva ahhoz, hogy kellően semmilyenek legyenek. Látszik  sokszor felvehették a négy és fél perces köszöntőt mire ez a verzió elkészült, mert egy apró bakit benne hagyva (1.18) véglegesítették. Gondolom, már fáradtak voltak az újra forgatáshoz.  Körülbelül  tizenötször néztem végig, hogy a mozgás és a kézmozdulatok ellenére a szöveg is átjöjjön.

A gondosan megkoreografált forgatókönyvnek köszönhetően a megfelelő üzenethez megfelelő háttér társult. Schmitt Pál imázsa, (ex olimpikon, ex MOB elnök) elbírja, hogy egy újévi beszéd kapcsán mozgásba  lendül. Ráadásul a mozgás sugallja: ?Lendületben az ország? amit persze soha az életben nem mondanának ki...:) Amikor Schmitt az EU elnökségről beszél, akkor besétál egy  szobába, ahol az előzőleg csak magyar zászlókkal teli tűzdelt szobákhoz képest egy EU lobogó is feltűnik a 12 sárga csillaggal. Időben indul el, időben áll meg. A  legtöbb helyen a parketta nyikorgását is sikerült kiszűrniük, de egy ilyen öreg épületnél lehetetlen maximálisan megoldani a vetemedett faburkolat hangjának megszólalását. Az operatőrnek nem volt könnyű dolga, steadycammel végigkövetni az elnök úr sétálását vigyázva a tükrökre és a nyikorgó parkettára? szép munka.

A videóval kapcsolatban csak néhány dolog zavaró. Először is konkrétan hülyének nézi az embereket ? és itt nem a mondanivalóra gondolok, mert az mindenkinek a maga szívügye- az éjfél után 2 perccel induló videóban a köztársasági elnök úr nappali fényben azt mondja, hogy ?január elsejétől vagyis mától?? Mi leszünk Az EU soros elnöke, ami először is nem igaz, mert hivatalosan január  6-tól leszünk azok, másodsorban meg zavar, hogy  ő éjfélkor mindezt  szikrázó napsütésben mondja. ? Persze senki nem mondta, hogy élő-

A másik zavaró számomra a hangsúlyos szavak:

egészséget, számot,veszteségek, csak is, személyes, voksukat, törvényi, saját, lehetőség, legfontosabb, természetes.

Persze sokat megértek közülük, de hogy a voksukat miért nyomta meg ennyire azt soha nem fogom megérteni. A hangsúlyozásból is jól látszik, hogy nem annyira a tartalomra mint sem a technikára figyeltek. A súgógép olvasása közben néha néha (koncepció nélkül) hangsúlyt változtatott Schmitt a figyelem fenntartása érdekében.

Szerintem a kevesebb mozgás többet ért volna. Sokszor elvonja a figyelmünket az üzenetekről és mivel a háttér nem mindig szimbolikus így a mondanivaló nem ér el a választókhoz. Shmitt imbolygása szintén zavaró és elvonja a figyelmünk, úgyan úgy ahogy a kézmozdulatai is.

Üzeneteit tekintve profin megírt politikai szöveget mondott el a köztársasági elnök. Hangsúlyozta az összefogás a bizalom és a hit erejét. Bírálta az elmúlt 8 év kormányzati ciklust. Megdicsérte az adakozókat és megvédte az alkotmánymódosítást és a többi nagyszabású törvénymódosítást. Külföldi tapasztalataira való hivatkozás nemzetközileg elismert köztársasági elnök hatását keltheti. Amire mostanában nagy szükség van hiszen a legtöbb kritika a nemzetközi megítélés miatt éri Magyarországot. Már beszéde elején utalt arra, hogy ne fogadkozzunk, dolgozzunk? Már csak annyit tettem volna a végére, hogy és fizessünk becsületesen adót.

Az olyan egyszerű garzon lakók mint én, a beszéd után úgy érezhették, hogy Pali bácsi is beugrott a szilveszteri partyba és megnyugtató és lelkesítő szavainak köszönhetően ez az év sokkal jobb lesz mint az előző. Persze amint kijózanodunk a BB pezsgős mámoros állapotból, rájövünk, hogy igazából nem kaptunk semmit - legalábbis a sétáláson kívül nem maradt meg bennünk semmilyen élmény- , csak megmutatta milyen szép is ez a Sándor Palota...

Összefoglalva:

  • Az eddigi legjobban megrendezett elnöki beszédet láthattuk január elsején Schmitt Pál főszereplésével.
  • A köztársasági elnök mozgása lendületet és sportosságot üzen.
  • A szöveg és a forgatókönyv jól lett megírva.
  • A hangsúlyozás néha érthetetlen számomra.
  • A kevesebb mozgás több lett volna, sokszor elvonja a figyelmünket az üzenetekről és mivel a háttér nem mindig szimbolikus így a mondanivaló nem mindig ér el a választókhoz.

A postban nem politikai, hanem kommunikációs és politikai marketing szempontból értékeltem a beszédet. A készítők lehetséges kommunikációs céljait vettem alapul és annak megfelelően értékeltem az elkészült filmet.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess facebookon vagy  twitteren !

Címkék: politikai kommunikáció újévi köszöntő Schmitt Pál

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása