Hampuk Richárd

A kommunikációról

Párt honlapok akkor és most

Hampuk | 2010. január 08. 01:58

Ugyan még hivatalosan nem kezdődött meg a kampány, hiszen a köztársasági elnök nem írta még ki a választásokat, de sokan már érzik a kampány készülődést. Körülnéztem egy kicsit a parlamenti pártok weboldalaink, hogy állnak ők a dologhoz.

Az elején egy klasszikus akkor és mosttal kezdenék. A web.archive.org nak köszönhetően az ember megnézheti, hogy milyen is volt egy adott honlap korábban. Így tettemén is, össze szedtem a jelenlegi parlamenti pártok első archivált oldalát. Nem meglepő módon az elsők 2 évvel megelőzték a többieket. Ők pedig a Fidesz és az SZDSZ. Érdekesség, hogy 1996-ban az SZDSZ nyitó oldala angol nyelven jelent meg, persze  a látogató válthatott magyarra is. Ez is jól mutatja, hogy akkor sokkal inkább a külföldnek szóltak az oldalak mint a hazai közönségnek. Érthető is, hiszen 1998-ban még alig hallatta meg a nulla százalékot (Forrás: TÁRKI Háztartásvizsgálatok; WIP)  az internet-hozzáféréssel rendelkező lakosok száma. Külföldnek pedig érdemes volt üzenni, hogy mi a helyzet Magyarországon.

No de nézzük, akkor és most:

FIDESZ 1996

Igen, ez még az a jól belénk égetett kék-narancssárga design.

FIDESZ 2010

SZDSZ 1996

Az oldal nyitólapja angolul köszöntött minket.

SZDSZ 2010

MSZP 1998

Valamiért a web.archive.org 2003as tartalommal mutatja, de ez az első grafikai megjelenése az mszp.hu oldalnak.

MSZP 2010

MDF 1998

A térhatású logo és a látogatottság számláló akkor nagy teljesítménynek számított.

MDF 2010

KDNP 1998

Vendégkönyv már a fő oldalon. Ez már majdnem web 2.0

KDNP 2010

A fenti képek magukért beszélnek azt hiszem, nem is szeretnék most kitérni a honlapok részletes elemzésére. Azt inkább akkor ha beindul a kampány és a pártok ki jönnek az új oldalakkal (már ha remélhetünk ilyent). Akkor folytatom az összehasonlítást a jelenlegi és az új honlapok viszonylatában.

Címkék: politika online párt honlapok part-honlapok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása