Hampuk Richárd

A kommunikációról

Szenátorok fordultak a facebookhoz

Hampuk | 2010. április 28. 10:27

4 demokrata szenátor írt levelet Palo Altoba, Mark Zuckerbergnek a Facebook alapító, vezérigazgatójának. A szenátorok (Charles E. Schumer- New York, Michael Bennet- Colorado, Mark Begich- Alaska, Al Franken- Minnesota) a múlt héten bejelentett fejlesztések kapcsán fejezték ki aggodalmukat a Facebook adatvédelmi elvei kapcsán.

Konkrétan azt kifogásolják levelükben, hogy a Facebook partner oldalai (Pandora, Yelp) hozzájutnak a felhasználók adataihoz. A szabályzatnak megfelelően ráadásul ezek az oldalak nem csak a publikusnak beállított adatokhoz juthatnak hozzá, hanem az ismerőseink listájához és az ő nyilvános információikhoz is (csakhogy ők nem léptek be a partner oldalakba, így ez tényleg nem túl biztató). Az adatok 3. fél részére történő megosztást is aggályosnak tartják a levelet jegyző szenátorok.

A levélre tegnap a Facebook kommunikációs igazgatója, Elliot Schrage válaszolt és egyeztetésre hívta a politikusokat a közösségi oldal központjába. Kifejtette, hogy a fő céljuk a személyre szabott profilok, és az emberek minél jobb bemutatása. Ügyvédeik pedig folyamatosan vizsgálják, hogy minden elvárásnak megfeleljenek adatvédelmi elveik.

A szenátorok szerint a Facebook és a hozzá hasonló közösség építő oldalak az internet "vadnyugata", erre azonban sok facebook felhasználó hevesen reagált egyikük facebook oldalán. - írja a The New York Times

Azt hiszem az USA-ban kezdenek ráébredni, hogy mekkora hatalom is rejlik ezekben az oldalakban, főleg a közel fél milliárd aktív felhasználót számláló facebook változtathatja meg akár a politizálást is hosszú távon. A politikusok pedig amellett, hogy figyelnek az adatvédelmi elvekre is, próbálják kontrollálni az oldalak hatalmát. Kíváncsi vagyok, mi lesz a csütörtöki találkozó végkimenetele. Valószínűleg a Facebook meggyőzi a szenátorokat, hogy minden rendben van.

Egy biztos, ha biztonságban akarjuk tudni az adatainkat akkor a legjobb, ha fel sem írjuk a közösségi oldalakra.

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess twitteren!

Címkék: facebook

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása