Hampuk Richárd

A kommunikációról

A marketing vezetők 40%-a nem hallott a Twitterről (videó)

Hampuk | 2010. szeptember 24. 22:51

BrandFestival

A válság hatásai már kikristályosodtak, a gazdaság új irányt vett Magyarországon is. Ehhez az úthoz kell igazodnia a marketing és kommunikációs szakmának is és hogy hogyan, arra keresi a választ az idei Brand Festival október 21-én.

Pénteken szerveztek beharangozó sajtóreggelit a szervezők a Lánchíd 19-ben. A rendezvényen a Brand Festival workshop-jainak vezetői tartottak rövid ízelítőt a tervezett témákról. A sok érdekesnek nem mondható, idő kitöltés mellett Hoffmann Mária a Hoffmann Research International  stratégiai igazgatója egy figyelemre méltó belső felmérésükről számolt be. Nemrégiben kutatást végeztek ügyfeleik között arról, hogy hányan ismerik a marketing/kommunikációs döntéshozók közül a twittert. A több mint 100 vállalat vezetőjének 40%-a soha nem hallott a mikroblog szolgáltatásról, ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy egyikőjük sem gondolt arra, hogy kutatási célokra használják.

Az eredmény több dolgot is felvet, vajon tényleg van-e potenciál a twitterben a marketingesek számára? Ha van, mi az? Ha nincs, akkor mire tudják használni a cégek a szolgáltatást? Manapság egyre gyakrabban jelennek meg cikkek a twitter üzleti használhatóságával kapcsolatban. Szkeptikus vagyok azon a téren, hogy a mikroblog a márkák imázsának erősítését nagy mértékben segítené -nem is való minden márkának-. Azonban a nagy márkák, napi fogyasztási cikkek gyártóinak semmiképp nem szabad figyelmen kívül hagyni a felületen végbemenő diskurzusokat.  Ráadásul az új kutatási trendeket a twitter ingyenes szoftverrel kívánja támogatni, így az a nagy vállalat aki nem fektet energiát ezen csatorna monitorozásába, befogja az egyik szemét és fülét, és fél szemmel, kéz nélkül próbál végighaladni a hatékony kommunikáció autopályáján.

Az lehet, hogy ma még Magyarországon, nem születhet reprezentatív minta a twitterre alapozva, de arra mindenképpen alkalmas, hogy "fókuszcsoportként" használjuk a magyar felhasználókat. Könnyen megtalálható véleményük, egy kis kutatás után egyszerűen beazonosítható profiljuk is. A vállalatoknak nincs más dolguk, mint "kiszivárogtatni" egy reklámkampány tervet vagy egy új termék prototípust és figyelni, hogy milyen reakciók, beszélgetések születnek.

Kíváncsian várom, hogy a közösségi média képe mikor fordul át a döntéshozók fejében izgalmas játékról hasznos marketing eszközzé? A Brand Festiválon lehet erre is választ adnak, de nálam nem fér bele a keretbe a 100ezres belépő.

Neked mi a véleményed? Te hallottál már a Twitterről?:) Mondd el kommentben!

Ha tetszett a bejegyzés és érdekelnek hasonló témák, kövess facebookon vagy  twitteren !

Címkék: social-networking twitter Brand Festival brand-festival Social Networking

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kommentek

süti beállítások módosítása